En İyi Kitap Tavsiyeleri

ALTIN KİTAPLAR, EMİR KUNT’UN DALGALI SOHBETLER-BEYAZ TÜRK YATÇILARI ADLI KİTABINDAN DÖRT SENE SONRA İKİNCİ KİTABI ARMATORE’Yİ OKURLA BULUŞTURUYOR.

Denizciliğe şkı çocukluğunun ilk yıllrınd bbsının teknesinde bşlyn, deyim yerindeyse det teknede büyüyen Emir Kunt’u yt dergilerindeki esprili yzılrındn tnıyoruz. Kitbınd ısrrl “Ben yzr değilim,” demesine rğmen denizciliğe dir yzdıklrı keyifle okunn Emir Kunt, Dlglı Sohbetler dizisinin ikinci kitbı Armto-re’de denizde uyulmsı gereken görgü kurllrını nltıyor.

Kurl dediysek hemen gözler korkmsın; çünkü Kunt, klemini sığ sulrd gezdirip kurllrl dolu sıkıcı bir kitp yzmk yerine esprili üslubuyl iğneyi tekne shibi olmuş, nck denizci olmmış bzı kişilere, çuvldızı ise zmn zmn kendisine btırrk bştn son sıkılmdn okunck yzılr orty koyuyor.
[gllery ids="103982,103983,,,103984"]
Üstelik yzılrınd ylnızc denizin üstünü nltmkl klmıyor, suyun ltındki blıktn girip kıyıdki lokntdn çıkrk çktırmdn her n yepyeni bir şeyler de öğretmeyi bşrıyor. Sdece tekne dbındn değil, kimi zmn çevre sorunlrındn, kimi zmn d denizcilik kültüründen dem vurduğu kitbıyl, tekne shibi olnlrın ynı sır bu şns erememiş ols d suyun üstündeki yşm trzını merk edenlere de eğlenceli bir pencere çıyor. Zekice gözlemleyerek yzdığı mizh dolu yzılr, denizcilik kültürüne şin olmyn tekne shiplerini kızdırcğ benzese de slınd onlr d şöyle bir silkinip kendilerine gelme fırstı sunuyor, demek ynlış olmz. Emir Kunt’un tekne hytınd her zmn ynınd oln ilesi, teknedşlrı ve ondki yzm rzusunu besleyen tüm tekne ve denizseverlere ithf ettiği kitbın bir diğer hoşluğu d okurun eşsiz güzellikteki hv fotoğrflrını sunmsı. Kdir Kır imzsı tşıyn fotoğrflr, mvi sulrd gezilen yerleri ve koylrı, mvi göklerden görme zevki yştıyor.
Tdımlık…

Armtore’nin her bölümü yrı bir keyifle okunuyor. “Ne Kdr Denizcisiniz?” bşlıklı bölüm de keyifle okunn kısımlrdn birisi: “At bklım bir gemici düğümü de görelim! Hyrol korsncılık mı oynycğız, yoks plmrcı mı olcğız? Sekstnt kullnmyı biliyor musun? Seks pek ybncı gelmiyor, m tnt kısmını kçırmışsınız-dır… Birbirinin denizciliğini muyene etmek hstlık hline gelmiştir tekneciler rsınd. Sürekli yıldırn sorulr ve denizcilik imtihnı. Tm oturmuşsun teknede bir şeyler yiyip içiyorsun, gürül gürül yndki teknenin mkineleri çlışır. Yndın! Bil bklım, mkineler ne mrk. Soru hemen gelir, ‘Ne mkine vr bund, sen bilirsin?’ Nereden bileyim krdeşim, mkineci miyim ben!”

Sdeliğin Mimrındn Ved

SADELİĞİYLE HOLLYWOOD’A ALTERNATİF OLUŞTURAN İRAN SİNEMASINDA KENDİNE ÖZGÜ TARZIYLA ÖNE ÇIKAN ÖDÜLLÜ YÖNETMEN, SENARİST VE YAPIMCI ABBAS KİYARÜSTEMİ, GEÇTİĞİMİZ AYLARDA KANSER TEDAVİSİ GÖRDÜĞÜ PARİS’TE HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU.

Bsitliği ve krmşıklığı hrmnlyn, büyük ölçüde belirsizlik içeren sinemsını “Yln söylemenin dışınd bir yoll gerçeğe yklşmyız,” sözleriyle çıklyn Abbs Kiyrüstemi, 1970’ten bu yn 40’ı şkın filmle sinemy emek vermekle klmmış, ülke sinemsının evrensele ulşmsın d ktkıd bulunmuştur. 1979’d İrn’d meydn gelen İslm Devrimi’nin üzerine ülkesini terk etmemesiyle ilgili olrk “Ağcın kökü yerindedir. Bşk yere tşırsnız meyve vermez. Ülkemi terk etseydim ben de ynı o ğç gibi olurdum,” diyen Kiyrüstemi’yi sinem yzrı Rız Oylum’l konuştuk.

Abbs Kiyrüstemi’nin İrn ve düny sinemsındki yeri ve öneminden bhsedebilir misiniz?
Düny sinemsı, dh özel ifdeyle Hollywood sinemsı; eğlencenin ve insnın bsit dürtülerinin egemen olduğu bir sinemdır. İrn sinemsı ise sdeliğiyle Hollywood’ lterntif oluşturur. İrn sinemsının ypıtşı oln Kiyrüstemi sinemsı d bu sdeliğin mimrlrındn biridir.

Kiyrüstemi on mirs kln İrn Yeni Dlg kımını dh d zenginleştirmiş, frklı snt disiplinlerini sinemnın görselliğine yedirmeyi ustlıkl bşrmıştır. Kiyrüstemi hem görselliğin şiridir hem de sinemnın filozofu. Görselliği şirnedir, zir bütün filmlerine estetik kreler, uyumlu renk kullnımlrı, ışık ve sesin şiirsel kullnımı hkimdir. Filozoftur, çünkü hytın ve ölümün, gençliğin ve yşlılığın, şkın ve yrılığın, mo-dernizmin ve geleneğin üstüne sinemsınd kıs m nlmlı cevplr rr. Üstelik bunlrı yprken dytmcı değil, çoğulcu dvrnır. Tm d bu sinem nlyışındn ötürüdür ki Godrd, “Sinem D. W. Griffith ile bşlr, Ki-yrüstemi’yle son erer,” tnımlmsını ypr. Sinemyı snt ypn son çınrdır Kiyrüstemi.

Yorum Yaz