Deliksiz Uykunun Sırları

MAVİ IŞIĞA HAYIR!

Ypy ışık, özellikle yüksek ornd mvi renk içeren LED lmblr vey soğuk beyz ışıklı enerji tsrruflu lmblr, uyku hormonu oln meltoninin slgısını engelliyor. Gözdeki belirli lgılyıcı hücreler mvi ışığ tepki vererek beyne vücudu uynık tutmsı için komut veriyor. Bu yüzden göze z ışığın girmesini sğlyn, yrlnbilen bir ydınltm ytk odsı için dh uygun. Akıllı telefon ve tblet bilgisyrlr d uykuyu engelleyebiliyor. New York’t bulunn Rensseler Polytech-nic Institute’t ypıln bir rştırmd, kşm iki st boyunc

BİRAZ MÜZİĞE NE DERSİNİZ?

Kesin bilgi şöyle; ytmdn önce 45 dkik boyunc rhtltıcı müzik dinlemek uykuyu getiriyor, htt ertesi gün dh zinde olmnızı sğlıyor. Dinlendirici meditsyon müzikleri dinleyebileceğiniz çeşitli telefon uygulmlrı syesinde rhtlıkl uykuy dlbilirsiniz, üstelik müzik tüm gece devm etmeyecek ve ertesi sbh boşlmış telefon şrjıyl krşılşmycksınız. Hreket sensörüyle dontılmış uygulmlr kullnıcının uyuyup uyumdığını nlıyor, önce ses düzeyini zltıyor, rdındn müziği kptıyor (Music Off, I’m Sleeping/ Google Ply Store vey Autosleep Music Timer/iTunes App Store uygulmlrını deneyebilirsiniz).

AZI KARAR, ÇOĞU ZARAR

Etli ve bol miktrd çiğ sebzelerden oluşn ğır öğünler, mide ve bğırsk hreketlerini uyrıyor, meltonin slgısını bozuyor ve rht uykuyu engelliyor. Anck düzenli olrk kşm yemeğinden vzgeçmek geceleyin kn şekerinin düşmesine de yol çbiliyor. Çok geç yemeyin ve hfif gıdlr tüketmeye özen gösterin. Çorb, pilvlı sebzeler vey z yğlı ızgr blık kşm yemeği için uygun. Şeker içeren gıdlr kşm stleri için önerilmiyor, çünkü uykudyken hemen devreye giren enerjiyi ykmdığımız için bunlr yğ olrk depolnıyor.
Peki düzenli tüketimiyle, uyku süresi ve klitesinde iyileşme sğlyn bir “süper gıd”yl tnışmk ister misiniz? Kendisi, konsntre, kpsül vey kurutulmuş olrk temin edilebilen Montmorency vişnesi. Ağırlıklı olrk Avrup’d ve ABD’de yetiştirilen bu vişne çeşidinin bir grmınd 13.5 nnogrm meltonin bulunuyor. Ayrıc kemikleri güçlendiriyor ve ntioksi-dnlr syesinde bğışıklık sistemini olumlu yönde etkiliyor.

UYKU MELEĞİ: SAF LAVANTA

Wesleyn Üniversitesinde, uyumdn önce iki dkik boyunc lvnt yğı kokltıln 31 kdın ve eıkek özerinde ypıln rşlırmod, kişilerin beyin lromlrı sonucu uyku döngüleri incelendiğinde deliksiz uyuduklrı ve ertesi sbh çok dinç uyndıklrı gözlemlenmiş. Bunun dışınd bşk pek çok rştırm d gösteriyor ki sl lvnl uykusuzluğ iyi geliyor, nksiyeteyi, bş ğrısını, stresi rhtltıyor, nezle ve sinüzit gibi enfeksiyonlrın geçmesine yrdımcı oluyor, dh rht neles limini destekliyor. Anck koku benzerliği sebebiyle sf lvntyı lovndinden yırt elmek çok d koly değil. Pek çok kozmetik ve temizlik ürününde, dh koly ulşılbilir oln fkt lvntnın tedvi edici özelliklerini brındırmyn lvndin kullnılıyor. Sf lvntys, ylnızc Frns’d dört n bölgede deniz seviyesinden 800 metre yukrıd yetişiyor. Güzel hber şu: Ürijnlerinde kullndığı sf lvntyı bizzt Provence’deki kendi trllrındo yetiştiren Le Chleu Du Bois, rtık Türkiye’de. Doh derin uyku İçin tek ypmnız gereken, sf lvnt esnsiyel yğındn ystığınız 2-3 dml dmltmk (merk etmeyin yüzde 100 doğl olduğu için kesinlikle iz bırkmıyor]. Bşınız ğrıyors, uyumdn önce birkç dml sf lvnt yğıyl şkk bölgenize msj yprk ğrıyı ytıştırbilirsiniz.
[gllery ids=""]

Yorum Yaz