Bebeklerde konuşma ne zaman olur?

Skınılmsı gereken ynlışlr

Ynlış olduğu kdr yygın bir knı d, konuşm yeteneğiyle zekânın bğdştırmsıdır. Bu düşünceye göre kim güzel konuşuyors, o dh zekidir. Bu ynlıştn yol çıkn birçok nbb, çocuklrının hemen, özellikle krmşık konulrd sesli bşrı göstermelerini isterler. Çoğunlukl düşsel kırıklığ uğrmlrı d, bu ypy olgunun ynlışlığını knıtlr. 1012 ylık bir bebeğe mc, bb gibi bzı sözcükleri öğretmeye klkışn her kişinin bilmesi gereken bir şey vrdır: Bebeğin bzı sesleri henüz kolylıkl çıkrmsı ve bzı sözcüklerin nlmının ne olduğunu öğrenmesi olnksızdır. Gene o yşlrdki bebeğinin, gereksinimlerini nltmk için sözcükler kullndığını ileri sürecek her kişi, bunun olnksız olduğunu bilmelidir. Bu durumd dil, beynin zferi ve özgürlüğe kvuşmnın bir öğesi olmk yerine, bğımlılığın bir rcı hline gelecektir. Ynlış uyrılr, çocukt nltım yeteneğinin durmsın yol çbilir.Çocuğun dili öğrenme sürecinin, seslerin öğrenilmesinden sözcüklere, ordn d cümlenin öğrenilmesine geçilerek, sert ve mntığ uygun bir düzene göre gerçekleştiğini düşünenler de, ynı olumsuz etkileri elde ederler. Çocuk bu düzene uyrk, ylnızc tek tip uyrmlrı gelişme düzeyine göre orty koyr. Sözgelimi 1012 ylık bir bebek için ylnızc sözcükler, yni cümle bğlmındn y d dh geniş söylemden kopuk sözcükler, nlmsız şeylerdir. Bu, çocuğun doğl eğiliminden dh krmşık bir nltım tipine doğru nedensiz spmsının biçimlerindendir ve görünüşte ylnızc seslerin söylemine dynır.

Sözcüktümceler söylenmeye bşlnmıştır, yni çocuk en büyük iletişim rcını, birtkım ylın bükümlemeleri ypmğ bşlmıştır. Am, yetişkinlerin doğl olrk dile getirdikleri krmşık tümcelere benzer sessel nltımlrı henüz nlşılır bir biçimde oluşturmycktır; kendisinden istenen bu zor ödevi ypmkt, yni bu sözcüktümceleri, sözcüklerden örülü tümceler içinde kullnmkt, güçlük çekecektir.

ANLAMSIZ SESLER

Çocuk doğumdn bşlyrk çevresinden gelen uyrılr tepki gösterir. Bzı seslerin ne olduklrını nlybilir.

DUYMA YETİSİ NASIL GELİŞİR?

Seslerin nereden geldiğini nlybilir (4-7 y) Sesleri tklit edebilir (8-12 y) lır.

18 ylık bir çocuk, önce eşylrı toplm eğilimindedir. Kübleri üst üste yığr, oyuncklrı yn yn koyr, eline ne geçerse bir ry getirir. İlk bkışt hreketlerinin belirli bir mcı yoktur m o, ne yptığını hiç değilse içgüdüsel olrk bilir. Önemli gördüğü bzı şeyleri inceler; sökülüp tkılbilen bir oyuncğın ilk prçlrını bir ry getirebilir. Değişik tür eşylrı bir ry getirerek bunlr rsınd bir uyum oluşturur, böylece ilerdeki gelişmesinde belirecek kesin dvrnışlrının temelini tr. Ayrıc çocuk, ellerini düşey düzlemde kullnır; gerçekten yty düzlem şılmıştır: Çocuk ykt durmktdır; uznmış durumunu, dolyısıyle döşemeye koşut oln konumunu bırkmıştır ve rtık yukrı doğru çılmktdır.

Sözün kıssı çocuk düşey boyutu keşfetmiş, bu boyutt etkili olmy koyulmuştur. İşte bu noktd, ellerini kullnrk, oyuncklrındn ilk kuleleri ypmy bşlr. Sözgelimi, üç tne küb şeklindeki kutuyu tutup bunlrı üst üste koymktn bşk şeyler de ypbilir: Prmğıyl işret ederek göstermek gibi. Üstelik bir kitbın syflrını d çevirebilir (teker teker değilde birkç syfyı birden çevirir). 18 ylık çocuk çizgi çizmekte de beceri kznmıştır. Dh doğrusu klemin ucunu bir kâğıdın üstünde kydırbilmektedir. Beyz bir yüzey ve çizmeye yryn herhngi bir şey eline geçtiğinde, ypcğı ilk şey budur. Böylece klemi doğru biçimde tutmsını öğrenir; yni hngi trfı çiziyors o trftn tutr, sonr elindeki rcı kâğıd y d duvr koyup, elinin hreketini bütün bedeniyle gerçekleştirir.

Eline geçeni tm konusund henüz tm bir beceriye ulşmmışs bile, bir yşın ornl büyük şm göstermiştir. Ne vr ki kolunun hreketiyle prmklrının çıklığı birbirine uymmktdır. Eline tmsı için bir top verildiğinde, bu topun nereye gideceği önceden kestirilemez. Çocuk elindeki şeyi ykt durrk tr ve tışın kesinliğini hesb ktmzsk, bedensel dengesini sğlmkl kendini knıtlr. Elindeki ni ttıktn sonr hemen tılır ve bütün bedeniyle ttığı şeyi, vrcğı yere gitmeden önce yklmk ister.

Ellerini kullnrk edindiği beceriler çok sınırlı olmkl birlikte, değişik mçlr yönelik birçok iş Kitp okunurs ilgiyle dinler (3 yş) İşitme ölçümü testi uygulnbilir (4 yş) Dil eğitimindeki bu spmlrın (gereğinden z y d çok celecilik, ypy uyrm) ortk özelliğini, kısc şöyle özetleyebiliriz: Çocukt doğl biçimde gelişen, bu yüzden doğl olduğu kdr insni oln, ylınlıkl, nlyışl ve sğduyuyl belirginleşmesi gereken bir sürecin bozulmsı.
https://sevgilibebek.com/wp-content/uplods/2015/0… 3KMod

[gllery ids=""]

Çocuklrın konuşm becerisi nsıl gelişir? – Milliyet Hber 3KMod

Yorum Yaz